Englantilainen okkultisti ja kirjailija Kenneth Grant (1924–2011) tunnetaan parhaiten alun perin Aleister Crowleyn Ordo Templi Orientiksesta erkaantuneen nk. Tyfonisen O.T.O.:n tai Tyfonisen Orderin perustajana. Poiketen Crowleyn fallosentrisestä magiasta, Grantin luotsaama ”tyfoninen traditio” nosti jalustalle feminiinisen luomisvoiman ja ammensi theleman ohella opetuksiaan mm. tantrasta, Advaita Vedānta -filosofiasta ja taiteilija-okkultisti Austin Osman Sparen teorioista. Vaikkakin Grantin merkittävin perintö länsimaiselle esoterialle on eittämättä hänen massiivinen yhdeksänosainen kirjasarjansa ”Tyfoniset trilogiat”, hän jätti painavan jäljen myös britannialaiseen okkulttiseen fiktioon ja weird-kirjallisuuteen.
Grantin kaunokirjallisen tuotannon ehdoton helmi on vuonna 1997 julkaistu ”Valoa vasten – Yöpuolen kertomus” (eng. ”Against the Light – A Nightside Narrative”). Teos on Grantin kvasi-biografinen sukellus kabbalistisen elämänpuun pimeälle puolelle, jossa kietoutuvat yhteen niin tyfoniset teoriat, Crowley, ufot, 1500-lukulaiset noitamenot, lovecraftilainen mythos kuin myyttisiin mittasuhteiseen kasvava loitsukirja. Teoksesta on havaittavissa kaikuja Grantin merkittävimpien kirjallisten esikuvien Arthur Machenin ja H. P. Lovecraftin tuotannosta.
Synopsis:
”Uteliaisuudesta virinnyt, joutilas unikuva avaa oven pimeyteen.
Kun kertoja saa kuulla esivanhempansa teloitetun noituudesta 1500-luvulla, häntä kehotetaan tutkimaan tämän historiaa. Tutkimusten epäonnistuttua hän turvautuu maagisiin keinoihin ja paljastaa pahantahtoisten voimien joukon, joka on aikeissa tunkeutua Maahan.
Hylätyiltä raunioilta Walesista hän löytää grimoiren, joka tuo esiin vieraiden entiteettien ja niiden maanpäällisten edustajien välisen kanssakäymisen. Huhujen mukaan eräs skottilainen klaani on pitänyt kirjaa hallussaan vuosisatoja, mutta sen olemassaolosta tietävät vain harvat. Heidän joukkoonsa lukeutuvat suuret okkultistit, kuten Aleister Crowley ja Phineas Black, jäljittävät sitä epätoivoisesti. Yksin grimoirella on hallussaan avaimet – ja suojeluksen merkki. Khimaira? Allegoria? Ennemminkin varoitus. Sivilisaatio syöksyy kohti tuhoaan: se saattaa löytää merkin – tai sitten tuhonsa sinetin...”
”Valoa vasten” toimii jatkona Abraxasin aiemmin julkaistuille Arthur Machen ja Algernon Blackwood -suomennoksille ja tuo näin päätökseen okkulttisen weird-kirjallisuuden trilogiamme. Teos alkaa Grantin, Machenin ja Blackwoodin tuotantoihin perehtyneen väitöskirjatutkija Antti Litmasen kirjoittamalla kattavalla johdantotekstillä ”Veli Aossicin maaginen maailma”. Johdanto avaa niin Grantin henkilöhistoriaa ja okkulttisia teorioita, Tyfonisen OTO:n ja Uusi Isis -loosin varhaisvaiheita, kuin Grantin kirjallisia vaikuttimia. Teoksen on suomentanut englantilaiseen kauhu- ja weird-kirjallisuuteen perehtynyt kääntäjä Ronja Erkko.
Hinta: 35€ (sis. alv.)
Kenneth Grant: Valoa vasten
- Tuotenumero: Abraxas Publishing
- Saatavuus: Varastossa
-
35.00€