• Kirsimarja Jalonen: Röppä – Tyrvään räyhähenki

Tyrvääläisen Warelia-kustantamon julkaisema Kirsimaija Jalosen teos "Röppä - Tyrvään räyhähenki" tarkastelee Suomen tunnetuimpaan räyhähenkeen liittyvää folklorea ja uskomustarinoita.


Kustantajan sivuilta: 


"Röppä on yksi kuuluisimmista suomalaisissa kansantarinoissa esiintyvistä räyhähengistä. Tämä mystinen paholaishahmo sai Tyrvään seudulla 1800-luvun alkupuolelta peräisin olevissa kertomuksissa kokonaisen perheen valtaansa ja vaikutti heidän elämässään vuosikymmenien ajan.
Mauri Kunnaksen Koiramäen lapset ja Näkki -lastenkirjastakin tuttu Röppä ei ollut leppoisa vieras. Se aiheutti uskomustarinoiden mukaan poltergeist-ilmiöitä, ja sen arveltiin houkuttaneen perheenisän myymään esikoistyttärensä pirulle morsiameksi.


Kirsimarja Jalonen tempautui uskomustarinoiden matkaan ja lähti sinnikkäästi selvittämään, millaiset ovat Röpän tarinoiden historialliset taustat. Röppä – Tyrvään räyhähenki on tutkimusretki yli 150 vuotta kertomusperinteessä eläneen legendan syntyyn.


Jalonen etsi viitteitä Röpästä kirkonarkistoista, historiankirjoista, kansanperinteestä, museoista ja paikallisilta ihmisiltä. Suomen autonomian ajan tapahtumia ja käytäntöjä peilataan kyläyhteisön ja päähenkilöiden elämäntapahtumien kautta.


Röppä poikkesi monin tavoin olemukseltaan tavanomaisesta suomalaisesta pirusta. Sen olisi pitänyt olla suurikokoinen ja sarvekas, sillä olisi pitänyt olla eläimen jalka, yksi silmä ja häntä. Pukinsorkkien kopinaa ei kuitenkaan Mustanojan pirtissä kuvata kuuluneen, eikä edes kuttujen."


Hinta: 25€ (sis. 10% alv.)

Kirjoita arvostelu

HUOM: HTML-koodia ei käännetä!
    Huono           Hyvä

Kirsimarja Jalonen: Röppä – Tyrvään räyhähenki

  • Tuotenumero: Warelia
  • Saatavuus: Varastossa
  • 25.00€